Elix, een uniek ''sustainable community'' in Kerckebosch Zeist

Als mens verlangen we naar betekenisvolle relaties met de mensen om ons heen. De kwaliteit van onze relaties bepaalt immers vaak hoe gelukkig we zijn - en gedeeld leven blijkt zowel de gezondheid als het geluk te stimuleren. Wonen in ELIX staat voor collectiviteit, initiatief, betrokkenheid en samenwerking.

Sociaal duurzaam: voor een leefbare en toekomstbestendige wijk

ELIX mengt zich vanaf het begin in de actieve gemeenschap binnen de wijk Kerckebosch van toekomstige en huidige bewoners. Een mix van pioniers, huurders en kopers, met als gemene deler een hoge mate van betrokkenheid voor hun leefomgeving. Hart van de wijk is ontmoetingsplek Binnenbos, met het wijkcentrum, gezondheidscentrum, muziekschool en horeca onder een dak. En de nog jonge wijkvereniging die actief het gedachtegoed van een duursaam en zorgsaam Kerckebosch uitdraagt, met activiteiten rond ontmoeten, vinden, helpen en de wijk leren kennen.

De toekomstige bewoners van ELIX zijn niet alleen maar pioniers, maar vooral mensen die het belangrijk vinden duurzaam en inclusief te leven. Als bewoners hoef je niet de expertise of behoefte te hebben om alles zelf te kunnen organiseren, maar investeer je met de gemeenschap (en met hulp van experts) in keuzes voor toekomstbestendigheid en leefbaarheid. Voor de planeet, en voor jezelf en je medebewoners in je eigen wijk. Toekomstige bewoners krijgen de kans om actief te participeren en samen verantwoordelijkheid te nemen voor initiatieven die sociale verschillen overbruggen. Bijvoorbeeld door het delen van gezamenlijk ingevulde ruimtes, waarbij alle bewoners met elkaar deel uitmaken van een levendige gemeenschap. En kunnen genieten van een sociale levensstijl waar ze wonen.

1
2

De ELIX-gemeenschap beslist dus met elkaar hoe zij duurzame leefbaarheid willen vertalen in een programma en ontwerp voor het gebied. Denk bijvoorbeeld aan duurzame en klimaatbestendige oplossingen in de openbare ruimte, zoals waterwinning, hernieuwbare energie, lokale voedselproductie en lokale compostering. En in plaats van dat elk huishouden dezelfde apparaten (bijv. gereedschap) aanschaft, kan je met je medebewoners ervoor kiezen om er één te delen.

Maar ook de dagelijkse dingen kunnen worden gedeeld in ELIX, zoals gezamenlijk dineren, gedeelde kinderopvang of bijles, stadstuinieren, fitness, boodschappen en vervoer. Met elkaar creëren de bewoners een bloeiende sociaal duurzame gemeenschap en leveren ze de bouwstenen voor een dagelijks leven voor mensen van alle leeftijden, achtergronden en woonsituaties.

image alt

Verbinding met het bos

Niet je leeftijd of leefstijl, maar gedeelde waarden zoals liefde voor de natuur en gezondheid maken jou tot de perfecte toekomstige bewoner. In het nieuwbouwplan Elix in Kerckebosch Zeist zijn het bos en de hei zowel je voor- als achtertuin, waar kinderen lekker met elkaar kunnen spelen. Trek erop uit voor een lange wandeling of laat de kinderen lekker uitrazen op de gemeenschappelijke trampoline. Elke dag voelt hier een beetje als vakantie. En dan heb je ook nog eens de mogelijkheid om mede te bepalen hoe het project eruit komt te zien! Misschien kan je wel een 'weekendje weg' in de gedeelde logeerkamer op het gemeenschappelijk terrein. Of verbouw je samen met je medebewoners biologische groentes in de gemeenschappelijk kas. De zorg voor deze collectieve voorzieningen wordt dus gedeeld. Elix biedt je een van de laatste vrije plekjes in Kerckebosch Zeist en verbindt binnen met buiten. Laat jij je verwelkomen door de natuur? 

  Wat is de beoogde planning?
  Wat is het laatste nieuws?